Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1. Ποιό φυτό έχει το πιο έντονο άρωμα?

H μέντα είναι ποώδες αρωματικό φυτό της οικογένειας των χειλανθών των εύκρατων περιοχών. Έχει άνθη ευωδιαστά, λευκά ή ιώδη, που σχηματίζουν ταξιανθία στάχυος. Είναι φυτό φαρμακευτικό, ενώ χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως καρύκευμα, καθώς και ως αφέψημα ή αιθέριο έλαιο.

2. Υπάρχουν αρωματικά φυτά που βοηθούν στης παθήσεις?

Βασιλικός: Το εκχύλισμα του βασιλικού προλαμβάνει τις άφτρες, τους πονοκεφάλους, βοηθά στην πέψη και καταπραΰνει νεύρα και σπασμούς.

Δάφνη : Το εκχύλισμα της δάφνης καταπολεμά τα φουσκώματα, ανοίγει την όρεξη και τονώνει τα τεμπέλικα στομάχια. Αντισηπτική, είναι πολύτιμη για το συνάχι και τη βρογχίτιδα. Το δαφνέλαιο είναι κατάλληλο για τους ρευματισμούς.

Μέντα: Περιέχει μια δροσιστική ουσία, τη μενθόλη. Είναι εξαιρετικά αντισηπτική, καταπολεμά το συνάχι τη γρίπη και τον πονόλαιμο.

Ρίγανη: Η ρίγανη διευκολύνει την πέψη και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Καλό δυναμωτικό και φίλος για τους πνεύμονες βοηθά στις χρόνιες βρογχίτιδες.

Ενδεικτικά μερικά αρωματικά φυτά που βοηθούν στις παθήσεις.

3. Σε τι βοηθούν τα αρωματικά φυτά?

Από την αρχαιότητα οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα αρωματικά φυτά για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους και για τη διατροφική αξία τους.
Σύμφωνα με το μύθο το βουνό Όλυμπος, όπου κατοικούσαν οι ελληνικοί θεοί ήταν καλυμμένο από λουλούδια και βότανα, που βρίσκονταν εκεί για εξυπηρέτηση των θεών, αλλά και των θνητών. Οι μύθοι που αναφέρονται στους θεούς και θεές παρουσιάζουν εύγλωττα το σεβασμό που οι αρχαίοι Έλληνες έτρεφαν για την ομορφιά των φυτών και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους.

4. Υπάρχουν πολλά αρωματικά φυτά που βοηθούν στην φύλαξη των ρούχων?

Το συνηθέστερο αρωματικό φυτό που χρησιμοποιείται για την φύλαξη των ρούχων είναι η λεβάντα.

5. Υπάρχουν αρωματικά φυτά που τρώγονται ή πίνονται?

Φυσικά και υπάρχουν αρωματικά φυτά που πίνονται ή τρώγονται. Για παράδειγμα κάποια που πίνονται είναι το τσάι, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το τήλιο και άλλα πολλά. Και αυτά που τρώγονται είναι η ρίγανη, το δενδρολίβανο, ο δυόσμος, ο δίκταμος και πολλά άλλα..

6. Όλα τα αρωματικά φυτά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό?

Δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όλα τα αρωματικά βότανα στο φαγητό, γιατί το κάθε βότανο έχει και την χρησιμότητα του σε κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα η ρίγανη χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα φαγητά ενώ το τσάι δεν χρησιμοποιείται επειδή είναι ρόφημα.

7. Υπάρχουν αρωματικά φυτά που είναι αφροδισιακά?

Υπάρχουν βότανα και μπαχαρικά που προκαλούν διέγερση κινητοποιώντας εντονότερη κυκλοφορία του αίματος προς τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, πράγμα που επιφέρει σεξουαλική διέγερση. Με το άρωμά τους και το ξύπνημα της σεξουαλικής ενέργειας τα βότανα και τα μπαχαρικά αυτά ενδυναμώνουν τις αισθήσεις... Όπως: Κανέλλα, Γαρύφαλλο, Δεντρολίβανο.

8. Υπάρχουν αρωματικά φυτά που προκαλούν αλλεργίες?

Φυσικά και υπάρχουν αρωματικά φυτά που προκαλούν αλλεργίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργίες κατά την άνθηση των φυτών αλλά και πολλοί απαγορεύετε να τα καταναλώσουν. Είναι θέμα οργανισμού.

9. Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται στα απορρυπαντικά? Χρησιμοποιούνται μόνο για άρωμα?

Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται στα απορρυπαντικά αποκλειστικά μόνο για άρωμα.