Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑΡΑΞΑΚΟ

Το ταραξάκο είναι πολυετές, χαμηλό φυτό που φτάνει τα 50 cm ύψος, με φύλλα κυκλικά στη βάση, με κοίλους μίσχους και κίτρινα άνθη. Πολύ γνωστό φυτό που μοιάζει με το πικρό ραδίκι.

Η ρίζα του ταραξάκου είναι ήπιο τονωτικό, καθαρτικό, διουρητικό, πολύτιμο για τη δυσπεψία και τη δυσκοιλιότητα. Η σπουδαιότερη όμως απ' όλες τις ιδιότητες του είναι ότι χαμηλώνει τη χοληστερίνη. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι περιέχει περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και περισσότερη Βιταμίνη Α από το καρότο. Επίσης είναι κατά της παχυσαρκίας και της ακμής.

Για τη μείωση της χοληστερίνης παρασκευάστε αφέψημα από τη ρίζα του φυτού χρησιμοποιώντας 10-15 gr σε ένα φλυτζάνι νερού και πίνετε μέχρι 3 φλυτζάνια την ημέρα. Για τη δυσκοιλιότητα παρασκευάστε αφέψημα ρίζας χρησιμοποιώντας 20 gr ρίζα αγριοράδικου σε 750 ml νερού και πίνετέ το καθημερινά. Για τη δυσπεψία παρασκευάστε αφέψημα ξηρού φυτού χρησιμοποιώντας 30-60 gr σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 2-3 φλυτζάνια την ημέρα. Για την παχυσαρκία παρασκευάστε αφέψημα φύλλων ή ανθέων χρησιμοποιώντας 20-30 gr σε ένα λίτρο νερού και πίνετε ένα φλυτζάνι τσαγιού την ημέρα. Για την ακμή παρασκευάστε αφέψημα ρίζας και πίνετε μισό φλυτζάνι τρεις φορές την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου